Dýňová kaše: skutečně zdravá snídaně při bezeškrobové dietě
Autor: Dan / 19.3.2018
Ingredience
Pro dvě osoby:
1 středně velké dýně hokaidó
2 mrkve
černý sezam na posypání, trocha olivového oleje, sůl
Postup
Dýni hokaidó rozkrojíme na polovinu a vybereme z ní lžící semínka a ta vyhodíme. Nakrájíme ji na kostky a dáme s pokrájenou mrkví vařit v osolené vodě. Vodu je potřeba osolit trochu více (my dáváme jednu kávovou lžičku soli na osobu), protože vodu nakonec všechnu slijeme. Dýni není nutné loupat; slupka, která je v syrovém stavu velmi tuhá, po uvaření dokonale změkne. Vaříme cca 10 minut. Oč více tuto dobu překročíme, o to bude výsledná kaše vodnatější, což nemusí každému chutnat.
Po uvaření všechnu vodu slijeme a uvařenou dýni s mrkví rozmixujeme tyčovým mixérem. Kaši podáváme posypanou černým sezamem a pokapanou olivovým olejem nebo olejem z vlašských ořechů. My jsme si ji oblíbili ještě s dalšími pochutinami, jako jsou například černé a zelené olivy, pár zrníček nakládaného zeleného pepře apod. Fantazii se meze nekladou. Jistě by šly vymyslet i sladké varianty kaše s kustovnicí, skořicí, stévií či horkým nedoslazovaným kompotem.
Rozbor ingrediencí z hlediska TCM:
Dýně hokaidó díky své žluté barvě a fádní nasládlé chuti patří k prvku země a ke slezině. Má schopnost zpevňovat zemi, tj. vysušovat nadbytečnou vlhkost, jíž velmi často slezina trpí, a současně doplňuje slezinovou čchi. Nic lepšího si po ránu naše trávení nemůže přát.
Mrkev posiluje čchi sleziny a žaludku, doplňuje jin plic, a současně rozptyluje stagnace potravy – což je velmi užitečné pro to, aby se trávení a metabolismus po ránu hladce nastartovaly. Při pravidelné konzumaci této snídaně (alespoň 5x týdně) také velmi brzo dojde ke zlepšení zraku. Odvrácenou stranou těchto benefitů je lehce naoranžovělá barva, kterou po nějaké době její pravidelné konzumace získáme, avšak to je jednak plně reverzibilní a navíc zcela zdraví neškodná změna.
Černý sezam velmi mocně doplňuje esenci ledvin, a to je mimořádně důležité zejména proto, že se jedná o bezmasou snídani, kde by jinak bylo o ledvinnou esenci postaráno jen velmi málo nebo vůbec.
Tip:
Dýni a mrkev si lze připravit nakrájené již večer, a ráno jen krátce povařit. Celkově příprava této snídaně zabere čas, který se počítá spíše na krátké minuty, a i tím dokáže bez problémů konkurovat konvenční snídani, kdy je potřeba najít pečivo, v lednici, co na něj, všechno to na stůl nanosit, nakrájet, namazat… Přitom benefit pro zdraví je neporovnatelný.