Detail receptu

< Zpět na výpis

Banánový Bi Gu dort

Banánový Bi Gu dort

Autor: Dan / 23.3.2018

Ingredience
Suroviny na těsto:
• 150 g másla
• 5 vajec
• 75 g lněné mouky (rozemletá lněná semínka najemno, například v mlýnku na kávu na principu mlýnských kamenů)
• 75g banánové mouky
• 20 g psylia
• 50g lískových oříšků
• rumová esence
• mandlová esence
• 0,5 dcl rumu
• 1 PL stévie
• 50g čokoláda bez cukru
• 4 banány

Suroviny na banánový krém:
• kokosové mléko (jeho pevná část) z 1 konzervy
• 2 banány
• stévie na dochucení
• vaniková esence

Na ozdobení:
• vepřová želatina
• stévie
• příp. potravinářské barvivo žluté

Postup
Máslo dáme rozehřát v keramické misce (lze na elektrické ploténce puštěné na nízký výkon), dokud není úplně tekuté. Ze 4 bílků vyšleháme sníh. Pokud jste zvyklí k bílkům před šleháním přidávat špetku soli, nedělejte to. Bezeškrobové těsto z nějakého důvodu sůl nesnese, i sebemenší množství způsobí, že koláč chutná slaně.
Roztopené máslo vymícháme se žloutky a stévií, přidáme obě mouky, psylium, rum, rumovou a mandlovou esenci, nasekané oříšky, kakaové boby a trochu vody z kokosového mléka. Konzistence těsta by měla být polotekutá, pokud není, přidáme ještě trochu vody.
Do těsta vmícháme sníh z bílků a vlijeme do vymazané dortové formy (např. 26 cm). Pečeme na 180° C cca 45 minut, nebo dokud do těsta zapíchnuté párátko nevytáhneme suché.
Korpus necháme důkladně vychladit v chladničce a mezitím si připravíme krém. Želatinu rozmícháme ve vlažné vodě (přitom dáme o polovinu méně vody, než kolik se říká v návodu k želatině), za stálého míchání zahřejeme těsně před bod varu. Odstavíme a ještě v horké želatině rozpustíme tuhou část kokosového mléka. Přidáme stévii, vanilkovou esenci a vmícháme vidličkou rozmačkané banány. Krém polotuhé konzistence dáme na vychlazený korpus, který jsme předtím posypali nasekanou čokoládou. Na něj naklademe na kolečka nakrájené banány, dáme vychladit do lednice a mezitím si připravíme želatinu.
Želatinu rozmícháme ve vlažné vodě (přitom dáme o 1/2 méně vody, než kolik se říká v návodu k želatině), za stálého míchání zahřejeme těsně před bod varu. Odstavíme a přidáme stévii a 1-2 kapky žlutého potravinářského barviva. Vychladíme v lednici a nalijeme na banány. Želatina musí být dobře vychlazená, ale ještě ne tuhá. Důležité je také to, aby byl i korpus s krémem a banány dobře vychlazený, protože když se tuhnoucí želatina vlije na ještě teplý korpus, okamžitě se rozpustí a z korpusu steče, a nebo, což je ještě horší, se do něj vsákne.
Dort necháme ještě ½ hodiny vychladit a můžeme podávat.


DALŠÍ RECEPTY STEJNÉHO AUTORA >