Bananamisu (BiGu nepečený koláč připomínající tiramisu)
Autor: Dan / 22.3.2018
Toto je nepečený dezert, chutí připomínající italské tiramisu. Neobsahuje žádné zrní, mouku, škroby, cukr ani mléko. Je relativně snadný na přípravu a zabere i s vychlazením cca 30 minut.
Ingredience
Suroviny na těsto:
3 – 4 banány
dvě hrsti vlašských ořechů (nebo mandlí, lískových oříšků apod.)
0,5 dcl rumu nebo amareta
0,5 dcl silného espressa
10 g práškové vepřové želatiny
1 dcl tekuté složky z plechovky kokosového mléka
5 odstřiků tekuté stévie (prodává DM nebo Tesco)
Suroviny na krém:
2 vejce
polovina tuhé části z jedné 400 ml plechovky kokosového mléka
1 PL práškové stévie
vanilková esence
holandské kakao na posypání
Postup
Do menší keramické misky vyskládáme polovinu z pokrájených banánů a zasypeme je ořechy nasekanými nadrobno. Navrch dáme zbývající banány a zalijeme je kávou a rumem.
Připravíme želatinu s polovičním množstvím vody než říká návod. Jakmile ji odstavíme z ohně, přidáme pár střiků tekuté stévie a vodnatou část kokosového mléka. Ještě teplou želatinou přelijeme banány a ořechy v misce a dáme vychladit. Mezitím si připravíme krém.
Z bílků vyšleháme tuhý sníh a na chvilku jej odložíme. Žloutky vyšleháme s krystalickou stévií a vanilkovou esencí a opatrně do nich vmícháme ztuhlé kokosové mléko. Nakonec do krému opatrně zapracujeme sníh. Krém dáme na banánový „korpus“ až v okamžiku, kdy je zcela ztuhlý, a nakonec jej přes sítko zasypeme silnou vrstvou práškového kakaa.
Tip:
Pokud kokosové mléko, které jsme použili, obsahuje příměs guarové nebo xanthamové gumy, recept bude fungovat tak, jak je, a krém si udrží svoji pěnovitou konzistenci. Pokud ztužovadla neobsahuje, musíme přidat malé množství (na špičku nože) práškové guarové nebo xanthamové gumy, kterou lze zakoupit v prodejnách zdravé výživy.