Detail receptu

< Zpět na výpis

Rychlý koláč

Rychlý koláč

Autor: Dan / 23.3.2018

Ingredience
Suroviny na těsto:
• 5 vajec
• 100 g mletého máku
• 12 střiků tekutého sladila na bázi steviol-glykosidů (nebo 1-2 polévková lžíce práškové stévie)

Suroviny na náplň:
• 3 hrušky
• 50 g másla
• vanilková esence
• sypaná stévie
• mletá skořice

Postup
Z bílků vyšleháme sníh. Žloutky utřeme se stévií, přidáme mák a jemně vmícháme sníh. Vlijeme do silikonové formy a pečeme při 170°C cca 15 min.

Oloupané a na drobno nakrájené hrušky poprášíme skořicí a osmahneme na másle. Když změknou, přidáme stévii a vanilkovou esenci. Ještě teplé je rozprostřeme na právě upečený korpus a posypeme práškovou stévií a skořicí.

Tipy:
Koláč bude ještě lepší (a přitom stále zůstane „rychlý“) když do těsta přidáme nasekané ořechy a do hrušek na závěr dušení trochu rumu.

Jiná varianta rychlého koláče je, že si místo hruškové náplně připravíme kakaovou polevu z 250 g rozehřátého másla, 20 g holandského kakaa a 12 střiků tekuté stévie. Polevou přelijeme korpus a můžeme ještě dozdobit čerstvým ovocem. Nejvíce se osvědčily banány, maliny, mandarinky a kaki.


DALŠÍ RECEPTY STEJNÉHO AUTORA >