Detail receptu

< Zpět na výpis

Bi Gu Sacher

Bi Gu Sacher

Autor: Dan / 22.3.2018

Makovo kakaový dort s višněmi

Ingredience
Suroviny na těsto:
150 g másla
100 g mletého máku
5 vajec
100 g lněné mouky (rozemletá lněná semínka najemno, například v mlýnku na kávu na principu mlýnských kamenů)
30 g holandského kakaa
20 g psylia
rumová esence
2 PL rumu
1 PL stévie
1,5 dcl šťávy z višňového kompotu bez cukru (prodává Tesco nebo Makro), v případě, že děláme borůvkový dort, místo šťávy z kompotu použijeme vodu z kosového mléka (Kokosové mléko prodávané v konzervách má – pokud nejsou použity emulgátory – pevnou a kapalnou část. Ty nepromícháme, nýbrž kapalnou část využijeme do těsta a pevnou, s vyšším obsahem sušiny a tuků, do krému. Takové kokosové mléko dostaneme např. v DM drogerii)

Suroviny na krém:
kokosové mléko (jeho pevná část) z 1 konzervy
20 g vepřové želatiny (1 balení)
stévie na dochucení
punčová esence
potravinářské barvivo červené

Na ozdobení:
višně z kompotu nebo čerstvé borůvky a 50 g čokolády bez cukru (např. značky Dianela, prodává Kaufland), marmeláda bez cukru (např. značky Helios, prodává Makro)

Postup
Máslo dáme rozehřát v keramické misce (lze na elektrické ploténce puštěné na nízký výkon), dokud není úplně tekuté. Z 5ti bílků vyšleháme sníh. Pokud jste zvyklí k bílkům před šleháním přidávat špetku soli, nedělejte to. Toto těsto z nějakého důvodu sůl nesnese, i sebemenší množství způsobí, že koláč chutná slaně.
Roztopené máslo vymícháme se žloutky a stévií, přidáme mák a lněnou mouku, psylium, rumovou esenci, kakao, šťávu z kompotu nebo vodu z kokosového mléka. Konzistence těsta by měla být polotekutá, pokud není, přidáme ještě trochu vody.
Do těsta vmícháme sníh z bílků a vlijeme do dvou dortových forem (např. o průměru 26 cm). Jedna z forem musí mít o něco vyšší okraj, protože po upečení v ní budeme na korpusu tvořit krém. Pečeme na 180 st. cca 25 – 30 minut, nebo dokud do těsta zapíchnuté párátko nevytáhneme suché. Oba korpusy by po upečení neměly být vlhké, ale spíše sušší. Ten, který bude v dortu spodní, po vychladnutí polijeme rumem a potřeme cca 0,5 cm silnou vrstvou marmelády. Korpusy ještě nespojujeme.
Horní korpus necháme důkladně vychladit v chladničce a mezitím si připravíme krém. Želatinu rozmícháme ve vlažné vodě (přitom dáme o polovinu méně vody, než kolik se říká v návodu k želatině!), za stálého míchání zahřejeme těsně před bod varu. Odstavíme a ještě v horké želatině rozpustíme tuhou část kokosového mléka. Přidáme stévii, punčovou esenci a 1 kapku červeného potravinářského barviva (ne více!). Krém poté dáme rovněž do lednice, a to až do okamžiku, kdy krém začne jevit známky tuhnutí. Krém chodíme každých cca 20 minut kontrolovat (přitom ho stále promícháváme, protože kokosové mléko má tendenci se od vodní fáze oddělovat a zůstávat na povrchu). Pokud se v něm začínají tvořit hrudky, je to už špatně. Pokud se to stane, musíme ho na teplé plotně opět o něco zahřát a vymíchat do hladka. Krém musí být dobře vychlazený, ale ještě ne tuhý. Důležité je také to, aby byl i korpus dobře vychlazený (a ten chladne déle než krém), protože když se tuhnoucí krém vlije na ještě teplý korpus, okamžitě se rozpustí a z korpusu steče.
Když je tedy krém tak akorát, vlijeme ho na povrch vychlazeného horního korpusu a necháme ztuhnout v ledničce. Čokoládu rozpustíme ve vodní lázni v cca 0,3 – 0,5 dcl kokosového mléka a přelijeme jí už ztuhlý krém na horním korpusu. Ozdobíme višněmi nebo borůvkami a necháme opět vychladit min. ½ hodiny.




DALŠÍ RECEPTY STEJNÉHO AUTORA >